Canadees Hesjedal bekent dopinggebruik

Ryder Hesjedal heeft bekend doping te hebben gebruikt. De 32-jarige Canadees stelt woensdag in een verklaring 'meer dan een decennium geleden het verkeerde pad te hebben gekozen'. Volgens Hesjedal was zijn dopinggebruik van korte duur.

Hesjedal reageerde daarmee op beschuldigingen van Michael Rasmussen, die eerder op de dag in een voorpublicatie van zijn maandag te verschijnen biografie verklaarde in 2003 drie Canadese mountainbikers, onder wie klassementsman Hesjedal, geleerd te hebben om doping te gebruiken.

Volgens Hesjedal, die vorig jaar de Giro won, was hij slechts tijdelijk op het foute pad. "En hoewel die fouten meer dan tien jaar geleden gebeurden en ze van korte duur waren, kan ik niet verbloemen dat ik ze heb gemaakt." Hesjedal zwoor naar eigen zeggen al jaren voordat hij in 2006 bij Garmin terechtkwam dopinggebruik af.

Hesjedal en Rasmussen leerden elkaar kennen bij het opleidingsteam van de Rabobank. De Deen zou de Canadees hebben ingewijd in het gebruik van epo en cortisonen. Hesjedal en Rasmussen maakten beiden later de overstap naar de weg.