Van Basten over Alves: "Ben ik nog altijd ziek van"

Marco van Basten ziet Afonso Alves de aankomende dagen van dichtbij aan het werk. San Marco heeft geen idee wat te verwachten van de Braziliaan.

Alves sluit in eerste instantie aan bij het beloftenteam van Heerenveen, waar hij zijn conditie op peil kan brengen. Indien de samenwerking bevalt, lonkt er mogelijk een contract. "Hij moet eerst aantonen hoe fit hij is", zegt Van Basten op de website van zijn werkgever.

De voormalige bondscoach weet dat Alves niet meer dezelfde speler is als vijf jaar geleden. "Hij heeft al een tijd niet meer gespeeld. De vraag is hoe hij er fysiek op staat en of hij in staat is weer aan te haken op niveau. Als hij het goed doet, fit is en indruk maakt, gaan we hem zeker nauwlettend volgen. Als dat niet het geval is, dan is het verhaal snel klaar."

In 2007 was Alves eigenhandig verantwoordelijk voor de afstraffing van Heracles Almelo. Liefst zevenmaal trof hij doel in één wedstrijd. Daarmee brak hij het record van Van Basten, bij wie de teller bij zes treffers stokte. "Daar ben ik nog altijd ziek van", aldus de grijnzende hoofdtrainer.