Rutte neemt euroscepsis serieus

Premier Mark Rutte (VVD) heeft begrip voor het wantrouwen onder de bevolking jegens de Europese Unie. Hij wil het wantrouwen bestrijden door de voordelen duidelijk te maken die de EU met zich meebrengt. Dat heeft Rutte woensdag gezegd in een lezing in Londen.

"De EU wekt nog steeds veel wantrouwen en scepsis, in Nederland en hier in Groot-Brittannië", zei Rutte in de Isaiah Berlin-lezing, die hij hield bij de Liberale Internationale. "Dit zijn gevoelens die we serieus moeten nemen. We moeten meer doen dan eenvoudigweg constateren dat ze bestaan. We moeten mensen de voordelen laten zien die Europa brengt. Niet alleen in tabellen en diagrammen, maar in hun dagelijks leven."

Rutte bepleit dat de interne Europese markt wordt versterkt en dat de EU meer gaat doen om internationale handel te bevorderen. De nieuwe Europese Commissie, die volgend jaar aantreedt, moet hier de voornaamste prioriteiten van maken. Ook wil Rutte een duidelijker scheiding tussen de taken van de EU en die van de lidstaten.

Premier Rutte (Foto: Novum)
"We moeten mensen de voordelen laten zien die Europa brengt" (Foto: Novum)