Nintendo in het rood ondanks Wii U

Hoewel gamers in het derde kwartaal meer Wii U's kochten, schrijft Nintendo nog altijd rode cijfers. De Japanse gamegigant noteerde een verlies van acht miljard yen (59,2 miljoen euro) mede doordat het bedrijf op elke verkochte Wii U moet bijleggen. In de periode van juli tot en met september werden wereldwijd driehonderdduizend Wii U-spelcomputers verkocht, een stijging van 85 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

"De Wii U zit in de lift", gaf Nintendo woensdagochtend aan bij zijn financiële rapportage. In het tweede kwartaal werden wereldwijd nog 160 duizend Wii U's verkocht, waarvan slechts tienduizend in Europa. Hoewel de verkoop in het derde kwartaal bijna is verdubbeld, valt deze in het niet in vergelijking met de concurrentie. Microsoft verkocht in dezelfde periode een miljoen exemplaren van de zeven jaar oude Xbox 360.

De verkoop van de Nintendo 3DS nam in het afgelopen kwartaal af met twintig procent af ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Er werden 2,49 miljoen 3DS-spelsystemen verkocht.

Alleen over de verkoop van software kan Nintendo tevreden zijn. Dankzij The Legend of Zelda: The Wind Waker HD is het aantal verkochte Wii U-spelsystemen toegenomen. Daarnaast werden ruim zestien miljoen spellen voor de Nintendo 3DS verkocht, een stijging van veertig procent ten opzichte van een jaar geleden. Vooral Animal Crossing: New Leaf was populair.

Voor het lopende kwartaal rekent Nintendo op commercieel succes met Pokémon X en Y voor de Nintendo 3DS. Daarnaast denkt het bedrijf dat de verkoop van de Wii U verder toe zal nemen dankzij Super Mario 3D World dat in november op de markt verschijnt.

In de afgelopen twee boekjaren presteerde Nintendo ondermaats. Twee jaar geleden leed het bedrijf voor het eerst in zijn bestaan verlies. De verkoop van de Nintendo Wii en de spellen voor de Wii en Nintendo DS vielen zo tegen dat een monsterverlies van omgerekend 403 miljoen euro werd geboekt. Vorig jaar werden minimale winstcijfers genoteerd, omdat de verkoop van de Wii U-spelcomputer tegenviel.

Dit jaar denkt Nintendo een winst te boeken van 55 miljard yen, omgerekend 407,5 miljoen euro. Hierbij zou de verkoop van de Wii U een belangrijke rol spelen.