'Bouw kolencentrales was geen goed idee'

Het besluit om nieuwe kolencentrales te bouwen in de Groningse Eemshaven en op de Maasvlakte was 'achteraf gezien geen goed idee'. Dat zei topman van Eneco Jeroen de Haas woensdag op nieuwszender BNR. Zijn bedrijf investeerde niet in de kolencentrales, alleen in gascentrales.

De topman van Eneco wil de nieuwe kolencentrales van zijn concurrenten RWE/Essent, GFD Suez en E.on geen blunder noemen. Met de wijsheid van nu zijn ze wel 'zonde van de investeringen'.

Volgens De Haas hebben energiebedrijven niet helemaal ingezien hoe belangrijk duurzaamheid zou gaan worden. "Dat kunt u achteraf als een misinschatting typeren", zei De Haas op de radiozender. Ook de economische crisis speelt energiebedrijven parten, stelt De Haas. "Wat die bedrijven die geïnvesteerd hebben in kolencentrales - en wij in gascentrales - niet voorzien hebben, is de economische crisis. De vraag is gezakt."

In het energieakkoord hebben alle energiebedrijven afgesproken dat er vijf kolencentrales worden gesloten. Als vervanging voor de energieopwekking wordt geïnvesteerd in windenergie. De Haas wijst erop dat er wel een back-up moet zijn voor als er geen wind is. Wat hem betreft wordt dat ingevuld door 'flexibele, schone gascentrales', en niet door kolencentrales.

Of de kolencentrales op de Maasvlakte opgestart mogen worden, is overigens nog steeds niet duidelijk. De Raad van State oordeelde eerder op woensdag dat het besluit over de milieuvergunningen opnieuw moet worden genomen. De provincie heeft volgens de raad bezwaren van milieuorganisaties afgewezen zonder voldoende onderbouwing.