"Rasmussen leerde Hesjedal doping gebruiken"

Michael Rasmussen heeft Ryder Hesjedal, winnaar van de Giro d'Italia in 2012, leren doping gebruiken. Dit schrijft de Deen in zijn boek 'Gele koorts', dat volgende week verschijnt.

"Het werd snel duidelijk dat drie Canadese mountainbikers, Seamus McGrath, Chris Sheppard en Ryder Hesjedal, het licht gezien hadden: een goed resultaat op het wereldkampioenschap in 2003 kon ze naar de Olympische Spelen in Athene in 2004 sturen. Ze verhuisden naar mijn kelder in augustus, voordat ik naar de Vuelta ging en nadat ik het Meisterschaft von Zurich had gereden. Ze zijn er twee weken geweest. Ik trainde met ze in de Dolomieten en ik leerde ze hoe ze vitamineinjecties moesten maken en hoe ze met epo en Synacthen (cortisonen) om moesten gaan."

De drie kwamen weg met een hematocrietgehalte boven 48, net onder de toegestane waarde van 50. De resultaten bleven niet uit. Sheppard eindigde als zestiende op het WK, McGrath lag zesde of achtste toen hij afstapte en Hesjedal finishte tweede. "Hesjedal zou goud hebben gewonnen als hij geen lekke band kreeg vlak voor de finish", aldus Rasmussen.

"Omdat ze in de top 16 eindigden kregen ze geld van de Canadese overheid. We vierden het succes met een diner in Italië, geschonken door Chris Sheppard."

Medeauteur van het boek, Klaus Wivel, heeft contact opgenomen met de drie, maar ze wilden niet reageren op het verhaal.