Bijlmer wil af van intocht Sint

De deelraad van Amsterdam Zuidoost heeft een motie aangenomen tegen de intocht van Sinterklaas. De lokale tak van de PvdA had een motie ingediend om te vergunning voor de intocht in te trekken, en kreeg steun van D66 en ChristenUnie. Dat betekent echter niet dat de intocht daadwerkelijk niet doorgaat.

Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema (PvdA) laat via Twitter weten de motie van zijn partijgenoten niet uit te voeren. Het betoog dat de intocht een gevaar voor de openbare orde op zou leveren gaat er bij hem niet in. Hij voelt meer voor een dialoog om de traditie van Sinterklaas aan te passen.

De PvdA wilde ook dat met scholen in het stadsdeel gesproken moet worden over het schrappen van Zwarte Piet. Volgens Herrema hebben de scholen al een goede code vastgesteld om anders om te gaan met Sinterklaas en is die nog steeds 'van harte welkom in Zuidoost'.

Update, 12.54 uur
VVD en CDA raadsleden noemden het voorstel ridicuul en weigerden te stemmen. Groenlinks noemde de motie 'onwenselijk' en gebruikte de term 'politiestaat'.

Martijn Kool, voorzitter van de PvdA Amsterdam, heeft via Twitter laten weten dat hij één hatelijke e-mail heeft ontvangen over de Zwarte Piet-discussie. 'Dat bevestigt mijn overtuiging dat we Piet zo snel mogelijk moeten ontkleuren', schrijft de huillie.