Politie: etnisch profileren alleen incidenteel

Etnisch profileren strekt bij de Nederlandse politie niet verder dan incidenten. De politie wijst etnisch profileren nadrukkelijk af. Dat meldt de korpsleiding van de nationale politie maandag in een reactie op een bericht van Amnesty International.

De mensenrechtenorganisatie stelde maandag dat etnische minderheden in Nederland vaker worden onderworpen aan politiecontroles dan autochtonen. Dat is discriminatie, wat in strijd is met de mensenrechten. De organisatie stelt dat de oorzaak ligt bij het proactieve optreden van de politie en denkt dat etnische minderheden eerder als een risico of verdachte worden gezien.

Dit standpunt doet agenten volgens de politie ernstig tekort. "Met alle bijbehorende risico's strijden zij dagelijks tegen elke vorm van onrecht." De afgelopen drie jaar ontving de politie gemiddeld enkele tientallen klachten per jaar over discriminatie door de politie. "Terwijl de politie jaarlijks miljoenen malen mensen staande houdt of aanspreekt", meldt de politie.

De opleiding van politiemensen besteedt specifiek aandacht aan het zo neutraal mogelijk kijken naar en beoordelen van situaties, stelt de politie verder. Ook het Landelijk Expertisecentrum Diversiteit, een onderdeel van de politieorganisatie, werkt aan bewustwording van en kennisvergroting over etnisch profileren. Alle klachten over etnisch profileren en discriminatie bespreekt en evalueert de politie intern.

De korpsleiding benadrukt de complexiteit van het politiewerk. "De kern van het politiewerk is onderscheid maken tussen goed en fout. Tussen wat wel en niet klopt. Een politieagent op straat kijkt daarom naar afwijkend gedrag. Zulke afwegingen hangen samen met veel factoren, zoals locatie, tijdstip of leeftijd, maar ook het uiterlijk en gedrag van personen of bijvoorbeeld het type voertuig", aldus korpschef Gerard Bouman.

Agenten werken volgens Bouman veelal onder moeilijke omstandigheden en moeten soms in een fractie van een seconde lastige afwegingen maken, die ze later pas kunnen verifiëren. "Iedereen die meent slachtoffer te zijn van etnisch profileren roep ik op om zich te melden bij ons. Als politiemensen in de praktijk dit soort fouten blijken te maken, dan nemen we maatregelen en leren we ervan."