Tokkies verzieken Piet-discussie

De jaarlijkse Zwarte Piet-discussie wordt momenteel overschaduwd door rechtsextremisten en ander racistisch tuig. Waar reacties op een dreigend verbod op de Nederlandse traditie eerst nog het karakter van verontwaardiging en verbijstering hadden, lijken de excessen de laatste tijd stevig toe te nemen, waarmee de discussie totaal verziekt wordt.

Het laatste dieptepunt zijn de commentaren op eerdere opmerkingen van zangeres Anouk. Zij stelde dat Zwarte Piet wat haar betreft absoluut racistisch is en dat ze het prima vindt als mensen vanwege haar mening haar albums niet meer willen kopen. Op haar Facebook-pagina werd ze vervolgens niet alleen beledigd en bedreigd, maar waren ook de zuiver racistische opmerkingen niet van de lucht.

Anouk werd onder andere uitgemaakt voor ‘nikker lover’ (sic). Iemand meldde liever een racist te zijn dan een ‘bruine lover’ (sic) en een ander stelde dat als Zwarte Piet eruit moet, dat dan alle zwarten maar weg moeten.  Het absolute dieptepunt werd bereikt door de schrijver van dit stukje tokkieproza: "Ga lekker met die asielzoeker van je naar zijn land van herkomst blanke negerslet".