Matterhorn wint prijs op Spaans filmfestival

De Nederlandse tragikomedie Matterhorn heeft op het internationale filmfestival van Valladolid een prijs gewonnen. Regisseur Diederik Ebbinge ging er zondag in de Spaanse stad met de prijs voor beste debuutfilm vandoor. Aan de prijs is tienduizend euro verbonden.

Eerder won Matterhorn al drie prijzen tijdens het internationale filmfestival van Moskou. Hoofdrolspeler Ton Kas werd op een filmfestival in Roemenië verkozen tot beste acteur in de competitie.

Ook in eigen land wordt de film gewaardeerd. Matterhorn won de publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam en Ebbinge werd op het Nederlands Film Festival genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste regisseur.

Matterhorn gaat over de eenzame Fred, de rol van Kas, die sinds de dood van zijn vrouw alleen leeft in een godvrezend Hollands dorpje. Dan verschijnt de zwakbegaafde zwerver Theo op zijn stoep, gespeeld door René van 't Hof. In een opwelling biedt Fred Theo een logeerplek aan. Hoewel Fred eerst nog hard en neerbuigend naar Theo is, groeien de twee steeds dichter naar elkaar toe.


Matterhorn wint prijs op Spaans filmfestival (Foto: Novum)