Amsterdam Film Week van start

De Amsterdam Film Week opent maandagavond de deuren. Tijdens het festival in het centrum van Amsterdam zijn meerdere films te zien die al op toonaangevende festivals prijzen hebben gewonnen. Daarnaast introduceert het festival dit jaar de AFW Publiekspremière, voor internationale films die pas later in het filmseizoen in de Nederlandse bioscopen in première gaan.

Het festival opent dit jaar met het slavendrama 12 Years a Slave van de Amerikaanse regisseur Steve McQueen, die al op het filmfestival van Toronto de hoofdprijs won. Chiwetel Ejiofor speelt de hoofdrol van vrije zwarte Amerikaan in de 19e eeuw die wordt ontvoerd en als slaaf verkocht. Ook gaat onder meer het gijzelingsdrama Captain Phillips van Paul Greengrass met Tom Hanks in de titelrol op het festival in première, evenals het muziekdrama Inside Llewyn Davis, de nieuwe film van de gebroeders Coen.

De Amsterdam Film Week wordt dit jaar voor de derde maal gehouden. Het festival sluit zondag af met de uitreiking van de Adam, de publieksprijs voor de beste film van het festival.