'Shell binnen twintig jaar ter ziele'

Shell bestaat binnen twintig jaar niet meer als het bedrijf niet veel meer gaat inzetten op de ontwikkeling van duurzame energie. Waarschijnlijk is het zelfs al te laat, zei hoogleraar transitiekunde aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit Jan Rotmans donderdag op BNR Nieuwsradio.

Het olie- en gasbedrijf kan volgens Rotmans, die stelt Shell goed te kennen en in het verleden er veel mee te hebben samengewerkt, onvoldoende inspelen op veranderingen. "Het adaptief vermogen is de laatste twintig jaar zó gering geworden. Hoe kan je nou de belangrijkste ontwikkeling in de wereld, de verduurzaming van de energiesector, stelselmatig negeren?"

Shell maakt nu de transitie van olie- naar gasbedrijf, vertelde Rotmans. Shell-topman Dick Benschop heeft daarover gezegd dat gas schoon is en dat het bedrijf dus investeert in schone brandstof. "Dat is gewoon onzin. Gas is iets minder schadelijk dan olie en kolen, maar het is gewoon een fossiele brandstof. Als de hele wereld zou overgaan van olie op gas, zou het voor de klimaatverandering niets uitmaken. Dus hij liegt gewoon."

Het Brits-Nederlandse bedrijf is wel bezig met duurzame energie, erkent Rotmans. "Nou weet ik dat ze intern wel doorkrijgen dat ze echt op duurzame energie moeten inzetten. Er zijn honderden talentvolle jongens en meisjes die een soort van veranderstrategie aan het opzetten zijn binnen Shell om klaar te zijn voor die orkaan. Maar het is waarschijnlijk al te laat."