Jansen Steur bekent diefstal 88 mille

Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur bekent 88.000 euro te hebben gestolen van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek. Dat zegt de omstreden arts, die vanaf volgende week terechtstaat in een van de grootste medische strafzaken ooit, in een interview met NRC Handelsblad. Hij gebruikte het geld om 'er ruim van te leven'.

Jansen Steur zegt tegen de krant niet te weten waarom hij het geld verdonkeremaande. "Ik had het helemaal niet nodig", vertelt de ex-neuroloog. "Het is wezensvreemd, afwijkend gedrag." Ook het toevoegen van de meisjesnaam van zijn moeder aan zijn eigen naam, vindt hij achteraf 'afwijkend normbesef'. Hij noemt zichzelf daarom voortaan weer Ernst Jansen.

De omstreden medicus laat weten het jammer te vinden dat ex-patiënten niet zijn ingegaan op zijn uitnodiging om voor de rechtszaak met hem in gesprek te gaan. Hij is zenuwachtig over de zaak en zegt bezorgd te zijn over de reacties van ex-patiënten. "In zulke zaken kan van alles gebeuren."

Jansen Steur wordt vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziekten als alzheimer en parkinson zou hebben gesteld. Hij heeft vervolgens mogelijk onnodige hersenoperaties uitgevoerd, waardoor minimaal een patiënt zou zijn overleden. Hij werd in 2003 ontslagen omdat hij verslaafd was aan medicijnen.

De voormalig arts moet volgende week maandag voor het eerst voor de rechtbank in Almelo verschijnen. "Ik wil mijn gezicht laten zien, verantwoording afleggen en zelf antwoord geven op vragen die er zijn." Voor het proces zijn vijftien dagen uitgetrokken.