Cruijff: "Wekelijks dezelfde fouten"

Johan Cruijff wijt de wisselvallige prestaties van vrijwel alle Eredivisie-clubs aan het ontbreken van een gedegen jeugdopleiding. "Het wordt steeds duidelijker dat er echt stappen met de opleiding gemaakt moeten worden", zegt Cruijff, die wekelijks de grote clubs in Nederland punten ziet verspelen.

"Bij te veel Nederlandse teams zie je wekelijks dezelfde fouten terug. Fouten die direct met de opleiding te maken hebben. Ik heb het al eerder over die vreemde trend gehad, waarbij in plaats van de middenvelders ineens de verdedigers de opbouw gingen verzorgen. Voor je het in de gaten had, deed vrijwel iedere ploeg het."

"Maar het gaat verder. Als Ajax tegen Celtic speelt, dan kan de ploeg mee in het tempo dat de Schotten bepalen. Maar het gaat mis zodra er in de eredivisie zelf de toon moet worden gezet. Dat geldt niet alleen voor Ajax, maar ook voor FC Twente, PSV en andere ploegen. Zo gooit Twente het tempo omlaag, zodra het op voorsprong komt. Wordt zomaar het initiatief weggegeven, met alle gevolgen van dien."