Oenema had agressieve vorm van huidkanker

Thijsje Oenema kreeg vorige maand de schrik van haar leven toen een agressieve vorm van huidkanker bij haar werd geconstateerd. Na een operatie aan haar hand kreeg de 25-jarige schaatsster van Team Liga twee weken geleden het nieuws dat ze schoon is. "Dat is het mooiste nieuws dat ik kon krijgen", vertelde ze zondag voor de camera van de NOS.

"Vijf weken geleden heb ik een moedervlek weg laten halen", doet Oenema haar verhaal. "En vier weken geleden kreeg ik het nieuws dat het kwaadaardig was, een melanoom. Dan schrik je heel erg en ga je van het ergste uit. Gelukkig kreeg ik de dag erna te horen dat het goed te behandelen was. Met een tweede operatie is de rest van de huid weggehaald."

De Friezin verscheen half oktober met een ingepakte linkerpols op de IJsselcup in Deventer. Ze hield bewust voor zich dat ze huidkanker had. "Het ging op de trainingen allemaal wat minder. Ik heb geprobeerd zo goed mogelijk mijn dingen te doen. Ik kon het niet vertellen, want anders had ik hier op het NK helemaal niet hard kunnen schaatsen."

Zondagochtend vertelde Oenema haar ploeggenotes pas van de zware tijd die ze heeft gehad. "Het is best heftig om te horen dat je iets in je lichaam hebt dat fout is. Je denkt dat je gezond bent. Het was een enorm lastige tijd."

Ondanks alle tegenslag kwalificeerde Oenema zich op de 500 meter voor de wereldbekerwedstrijden in Calgary en Salt Lake City. "Ik hoef gelukkig geen andere gekke bestralingen te ondergaan. Ik kan met een redelijk gerust hart naar Amerika toe."