NSA-informatie ingezet in rechtszaak

Voor het eerst zal materiaal dat door de Amerikaanse National Security Agency is verzameld zonder dat een rechter daarvoor toestemming had gegeven, worden ingezet in een rechtszaak tegen een van terrorisme beschuldigde verdachte. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van justitie zaterdag aangekondigd.

Het gaat om materiaal dat de NSA heeft verzameld in een van haar geheime afluisterprogramma's waarvoor vooraf geen toestemming hoeft te worden gegeven door een rechter. De zaak zal mogelijk leiden tot een beoordeling van de manier waarop de regering Obama omgaat met de nationale veiligheid door het Hooggerechtshof.

De verdachte is James Muhtorov, die er van wordt verdacht dat hij steun heeft gegeven aan de Islamic Jihad Union (IJU), een terroristische organisatie in Oezbekistan die het heeft gemunt op eenheden van de Navo en Amerikaanse soldaten in Afghanistan. Uit de rechtbankdossiers blijkt dat de FBI onderzoek deed naar Muhtorov vanwege zijn internetcontacten met de IJU.

De aanklagers zijn van plan informatie over die contacten als bewijs in te brengen. Die informatie is verkregen van de NSA. Eerdere pogingen om het Hooggerechtshof een uitspraak te laten doen over de legitimiteit van afluisterprogramma's van de NSA liepen spaak, omdat klagers niet konden aantonen dat zij door de NSA werden afgeluisterd.

Muhtorov, een vluchteling uit Oezbekistan, vestigde zich in 2007 in de VS. Hij werd in januari 2012 aangehouden en ontkent de beschuldigingen.