[Moto3] Uitslag Grand Prix van Japan

Alex Marquez heeft op het circuit van Motegi de Grand Prix van Japan in de Moto3 op zijn naam geschreven. Na een chaotische race ligt de strijd in het kampioenschap weer helemaal open.

Al vroeg in de race werd kampioenschapsleider Luis Salom hard van de baan geramd door een onbenullige actie van Isaac Viñales. Salom viel ver terug, leek vervolgens toch nog op weg te gaan naar zeer kostbare punten, maar na nog een valpartij hield hij het voor gezien. Jasper Iwema kende een fantastische start en reed heel even op de vijfde plek, maar al snel ging ook hij onderuit waarna hij de rest van de race achteraan moest rijden.

Na de beginfase van de race was het een tijd relatief rustig, met voorop de twee uitdagers van Salom, Maverick Viñales en Alex Rins, die ook zijn teamgenoot Alex Marquez bij zich had. Door het uitvallen van Salom had Rins virtueel de leiding in het kampioenschap in handen, maar dit deed hem geen goed, want ook Rins wist zijn machine niet overeind te houden waarna hij ver terugviel. 

Doordat nu ook Rins geen punten meer kon scoren leek de leiding in het kampioenschap weggelegd voor Viñales, die voorafgaand aan de race nog bijna kansloos leek voor de titel. Dit was echter buiten Marquez gerekend. Het jongere broertje van MotoGP-ster Marc Marquez bewees zijn teamgenoot Rins een goede dienst door Viñales in de laatste ronde in te halen en belangrijke punten van hem af te snoepen. De Duitser Jonas Folger reed een eenzame race en werd uiteindelijk derde.

Doordat Viñales tweede werd is de leiding in het kampioenschap nog altijd voor Salom, gevolgd door Viñales en Rins die een achterstand hebben van slechts twee en vijf punten. Op 10 november wordt het seizoen afgesloten in Valencia, waar de Moto3 een bijzonder spannende ontknoping staat te wachten.