Nederjihadisten gruwelijk gewelddadig

Nederlandse jihadisten in Syrië zijn betrokken bij extreem geweld. Zo zouden ze meedoen met onthoofdingen, standrechtelijke executies en andere gruwelijkheden. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag op basis van inlichtingenbronnen.

"Wij hebben stevige aanwijzingen, zoals verklaringen, beelden en verhalen, dat ook Hollandse jihadisten erbij betrokken zijn, erbij aanwezig zijn", aldus de bronnen in de krant. "Ze hinten er ook naar, gaan er prat op. Hun eigen verklaringen daarover zijn beslist geen grootspraak. Polderjihadisten staan midden in de gruwelijkheden. Op grote schaal."

Naar schatting zijn bijna honderd Nederlandse jihadisten actief in Syrië. Dat aantal groeit nog altijd, weten de bronnen. De meesten zitten in het noorden rondom de steden Aleppo en Homs.

Met het groeiende aantal Syriëgangers groeit ook de vrees voor een aanslag door terugkerende jihadisten. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is de kans op een aanslag in Nederland of op Nederlandse belangen in het buitenland momenteel substantieel.