Karel Doorman toch niet verkocht

Het in aanbouw zijnde bevoorradingsschip van de marine Karel Doorman wordt toch niet verkocht zodra het van stapel is gelopen. Het begrotingsakkoord zorgt ervoor dat het schip behouden kan blijven, heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vrijdag bekendgemaakt.

Er blijkt interesse te zijn van andere landen om het schip mede te gebruiken, aangezien het logistieke ondersteuningsschip een schaars goed is binnen de NAVO en EU. Hennis gaat de mogelijkheden voor internationale samenwerking onderzoeken. Het huidige bevoorradingsschip Zr. Ms. Amsterdam wordt wel afgestoten, zodra de Karel Doorman in de vaart kan worden genomen.

Hennis komt met dit besluit tegemoet aan de wens van D66, die het begrotingsakkoord mede ondertekende. Op Prinsjesdag maakte de bewindsvrouw nog bekend dat de Karel Doorman zou worden verkocht zodra het schip gereed was. Toen was dit besluit nog ingegeven door extra bezuinigingen ter grootte van 350 miljoen euro. Dit zou leiden tot een verlies van nog eens 2400 banen.

Door het akkoord dat de coalitie sloot met D66, ChristenUnie en SGP krijgt de krijgsmacht er vanaf 2015 weer 115 miljoen structureel bij, waardoor Hennis uiteindelijk 282 miljoen euro extra moet bezuinigen. Door het geld van het begrotingsakkoord blijft het banenverlies naar verwachting beperkt tot duizend arbeidsplaatsen.

Eerder werd al bekend dat hierdoor de Johan Willem Frisokazerne in Assen open kan blijven en het 45 Pantserinfanteriebataljon behouden blijft. Ook wordt de komende jaren onder meer extra geïnvesteerd in een simulator voor de Chinook-helikopter en blijven er mariniers gestationeerd op Aruba.