Twee miljoen likes voor 'Pietitie'

De petitie tegen afschaffing van het sinterklaasfeest op Facebook is meer dan twee miljoen keer geliket. De zogenoemde Pietitie werd dinsdagmiddag gelanceerd. De oprichters ervan willen zo veel mogelijk likes verzamelen en voorkomen dat de traditie van Zwarte Piet verloren gaat.

Donderdag werd de Facebookpagina zo'n tien keer per seconde geliket. Ook worden veel bijdragen achtergelaten op de pagina, uiteenlopend van ludieke steunbetuigingen voor Zwarte Piet tot onverholen racisme. Met name VN-onderzoekster Verene Shepherd moet het ontgelden. De Jamaicaanse zei dinsdag dat Nederland het sinterklaasfeest moet afschaffen.

Shepherd is een onafhankelijke deskundige die namens de VN onderzoek doet naar mensenrechtenschendingen. Ze kreeg vorig jaar een klacht binnen over Zwarte Pieten, waarop ze met drie andere onderzoekers een brief schreef naar de Nederlandse regering.

In de brief stond onder meer dat een aanvraag voor het opnemen van de sinterklaasviering op de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed geen sprake kan zijn voordat de 'betrokken gemeenschappen' er hun goedkeuring aan hebben gegeven. De brief eindigde met vijf vragen die Nederland in juli heeft beantwoord. Eind volgende maand overleggen de rapporteurs over het Nederlandse antwoord.

De Belgische vertegenwoordiger van Unesco Marc Jacobs zegt dat Shepherd niets heeft te zeggen over de Unesco-lijst. "De vier ondertekenaars behoren helemaal niet tot de bevoegde organen van Unesco, maar gebruikten papier met het briefhoofd van de Verenigde Naties", schrijft Jacobs in een opiniestuk op deredactie.be.