NSA luisterde 35 wereldleiders af

De Amerikaanse geheime dienst NSA luisterde de telefoons van 35 wereldleiders af. De telefoonnummers kreeg de dienst van een medewerker van een ander Amerikaanse departement. Dat blijkt uit een geheim document dat door klokkenluider Edward Snowden is gelekt en waarover de Britse krant The Guardian donderdag berichtte. Om welke wereldleiders het gaat, is niet bekend.

De onthulling zal de diplomatieke druk op de Verenigde Staten nog verder opvoeren. Duitsland toonde zich al zeer verontwaardigd over berichten dat de telefoon van bondskanselier Angela Merkel in het verleden zou zijn afgeluisterd. De geruststelling van het Witte Huis dat Merkel niet wordt afgeluisterd of zal worden afgeluisterd nam de woede niet weg, omdat daarmee niet gezegd is dat het in het verleden niet is gebeurd. Daar komt bij dat eerder deze week bekend werd dat de NSA in Europa maandelijks tientallen miljoenen telefoontjes onderschept.

Het afluisteren van wereldleiders zou routinematig gebeuren, blijkt volgens The Guardian uit de gelekte memo, die uit 2006 stamt. Medewerkers van de Amerikaanse overheid zouden door de NSA worden aangemoedigd hierbij te helpen.