Frans voetbal staakt om rijkenbelasting

Het laatste weekeinde van november wordt in de Franse profcompetities niet gevoetbald. De twintig ploegen uit de Ligue 1 en de twintig uit de Ligue 2 besloten dat unaniem, maakten ze donderdag bekend. Ze staken daarmee tegen regeringsplannen voor een superbelasting van 75 procent voor mensen die meer dan een miljoen euro per jaar verdienen.

Volgens de plannen worden er van 29 november tot en met 2 december geen wedstrijden gespeeld. "De mensen zijn welkom in onze stadions, maar er wordt niet gevoetbald", laat Jean-Pierre Louvel, de voorzitter van de unie van profclubs UCPF weten.

De profclubs en de LFP, de organisator van de hoogste twee divisies, sluiten zich daarmee aan bij de spelers en de trainers. De partijen vrezen dat de Franse voetbalcompetitie door de nieuwe regels niet meer competitief kan zijn.

Ook in Nederland is er verzet van voetbalclubs tegen een belastingmaatregel. Hier betreft het de crisisheffing van zestien procent die ze moeten betalen over salarissen boven de honderdvijftigduizend euro. Die oorspronkelijk eenmalige maatregel werd eerder deze maand in het begrotingsakkoord met een jaar verlengd.