Brandweer Australië verdedigt 'brandstichten' leger

De Australische brandweer heeft het donderdag opgenomen voor het leger, dat onder vuur ligt omdat een legeroefening een reusachtige bosbrand heeft veroorzaakt. Dat het struweel door de explosievenoefening vlam vatte was onmiskenbaar een ongeluk, meent brandweercommandant Shane Fitzsimmons van de deelstaat New South Wales.

De per ongeluk door het leger gestichte brand bij de stad Lithgow, even ten westen van Sydney, groeide uit tot de grootste van de tientallen bosbranden die Australië teisteren. Deze vuurzee heeft al 47.000 hectare in de as gelegd en de brand woedt nog altijd. Er zijn huizen ten prooi gevallen aan de vlammen, maar de brand heeft voor zover bekend geen slachtoffers gemaakt.

Volgens luitenant-generaal Mark Binskin van de Australische luchtmacht heeft het leger tevergeefs geprobeerd de na de oefening oplaaiende vlammen te doven. De brandweer schoot binnen een half uur te hulp, maar wist het vuur ook niet te bedwingen. Binskin bood zijn excuses aan voor de brand, maar meent dat die zijn troepen niet valt aan te rekenen. Hij wees erop dat de oefening plaatsvond op een betrekkelijk koele dag, waarop geen verbod vuur te maken van kracht was.

Het onderzoek naar de oorzaak van andere bosbranden is nog gaande. Sommige branden ontstonden door kapotgewaaide hoogspanningskabels of blikseminslag. Enkele andere lijken aangestoken. De politie heeft meerdere kinderen op verdenking van brandstichting gearresteerd.

Het brandgevaar in het zuidoosten van Australië lijkt inmiddels wat af te nemen. Het is minder warm dan de afgelopen dagen. Veel evacués mochten woensdag al naar huis terugkeren. Het bluswerk is echter nog lang niet achter de rug.