'Gekorte luchtverkeersleiders vluchten grens over'

Veel luchtverkeersleiders dreigen hun toevlucht te zoeken bij buitenlandse luchthavens als het kabinet plannen doorzet hun salaris in te perken. Daardoor zouden luchthavens in Nederland minder vluchten aankunnen, waarschuwt de Vereniging van het Nederlandse Luchtverkeersleiders Gilde (VNLG) in een brandbrief, schrijft de Volkskrant.

Het gilde schrijft in de brief aan staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) dat van de 255 luchtverkeersleiders in Nederland 55 procent meer verdient dan een ministerssalaris. Het kabinet wil dat ze vanaf 2017 niet meer dan een minister mogen verdienden.

Voorzitter Richard Meinders van de VNLG zegt dat er al luchtverkeersleiders zijn geweest die hun heil elders zoeken. "Nu is al een handjevol mensen weggegaan. Als er niets veranderd aan de plannen van de overheid, heeft dat grote gevolgen", zegt hij in de krant.

In de brief wordt aan de staatssecretaris gevraagd om een uitzonderingspositie voor de luchtverkeersleiders. De maximering van de salarissen is het gevolg van een voorgenomen aanscherping van de Wet normering topinkomens. Daaronder valt ook personeel van zorginstellingen, ziekenhuizen, woningbouwcorporaties en omroepen. Volgens de VNLG zijn de salarissen echter marktconform en vergelijkbaar met die in andere landen.