FOK!filmtip van de dag: Quo Vadis (1951)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

quo vadis

Het is weer zondag en dat betekend een fijne klassieker bij de Belg. De FOK!filmtip van de dag gaat vandaag naar het epische en romantische historische drama Quo Vadis, die om 14.05 uur te zien is op Één. In Quo Vadis (Latijn voor: Waarheen ga jij?) van Mervyn LeRoy zien we hoe de Romeinse generaal Marcus Vinicius (Robert Taylor) terugkeert van de oorlog. Vinicius valt als een blok voor Lygia (Deborah Kerr), een katholieke vrouw. Hij krijgt het daardoor wel aan de stok met de knotsgekke keizer Nero (Peter Ustinov).

quo vadis 1

Quo Vadis is zonder enige twijfel één van de meesterwerken uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Net als bij tijdsgenoot Ben Hur speelt ook in Quo Vadis het Christendom een grote rol. De film toont een verhaal over de opkomst van het Christendom in Rome, en de bedreiging die dit vormt voor keizer Nero. Robert Taylor mag dan de hoofdrol spelen in deze film, het was toch vooral de uitstekende rol van Peter Ustinov als de pyromanische keizer Nero in deze blockbuster van weleer, die van Quo Vadis een wereldberoemde film zou maken.

quo vadis 2

Quo Vadis was de debuutfilm van Carlo Pedersoli, een acteur die we later beter zouden leren kennen onder de naam Bud Spencer. Pedersoli speelt één van de wachten van de keizer. Ook was dit de eerste Amerikaanse film van actrice Sophia Loren. Quo Vadis werd voor acht Oscars genomineerd maar won er vreemd genoeg geen één! 171 minuten van een echte klassieker? Het kan vandaag! Veel kijkplezier.

quo vadis 3
Niet geschikt voor kleine FOK!kertjes dus!!!!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!