Veroordelingen voor voorbereiden jihadreis Syrië

Twee mannen die plannen hadden om naar Syrië af te reizen om deel te nemen aan de jihad, zijn veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De 22-jarige Omar H. is veroordeeld tot een jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De 24-jarige Mohammed G. moet een jaar worden opgenomen in een psychiatrische instelling.

G. werd door de rechter ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij kampt met psychische problemen. Hij zei te hebben geluisterd naar stemmen in zijn hoofd.

De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat de twee los van elkaar plannen hadden om naar Syrië te reizen om te strijden in de jihad en vindt dat strafbaar. Het wordt door de rechtbank gelijkgesteld met het voorbereiden van het medeplegen van moord. Het is de eerste keer dat Syriëgangers zijn veroordeeld.

Meer dan honderd Nederlandse jongeren zouden zijn afgereisd naar Syrië. Van hen zijn er inmiddels dertig teruggekeerd. Zes zouden er zijn gesneuveld. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bestaat het risico dat jihadreizigers na hun reis een gevaar vormen voor de Nederlandse samenleving.