Syrië laat vrouwelijke gevangenen vrij

De Syrische regering heeft dertien vrouwen vrijgelaten uit de gevangenis. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten woensdag bekendgemaakt. De vrijlating maakt waarschijnlijk deel uit van een bredere gevangenenruil die eerder deze maand overeen werd gekomen.

De vrouwen hebben dinsdagochtend de gevangenis in de Syrische hoofdstad Damascus verlaten. Details over bijvoorbeeld de toestand van de vrouwen had het Observatorium niet.

De gevangenenruil kwam eerder deze maand op gang toen negen Libanese pelgrims werden vrijgelaten door Syrische rebellen. De pelgrims waren anderhalf jaar geleden op weg van Iran naar Libanon, via Syrië, toen ze werden gekidnapt. De rebellen eisten in ruil voor hun vrijlating dat het regime in Damascus enkele vrouwelijke gevangenen liet gaan.

De ontvoering van de pelgrims zette een reeks ontvoeringen in gang in Libanon. Sjiieten, die de Syrische president Bashar Assad steunen, ontvoerden onder andere twee Turkse piloten. Daarmee hoopten ze Turkije, dat aan de kant van de Syrische rebellen staat, onder druk te zetten om te helpen de pelgrims vrij te krijgen.