Apple komt in november met nieuwe iPads

Apple komt in november met een verbeterde iPad Mini en de iPad Air, een vervanger van de vorig jaar verschenen iPad. Dat heeft het Amerikaanse techbedrijf dinsdag bekendgemaakt tijdens een presentatie in San Francisco. Geruchten dat Apple zijn tablets een update zou geven, blijken dan ook waar te zijn.

Het instapmodel van de verbeterde iPad Mini moet 389 euro kosten, terwijl de iPad Air minimaal 479 euro kost. Hiermee blijven de nieuwe iPads duurder dan bijvoorbeeld de Nexus 7 van Google net zo duur als de Galaxy Tab 3 10.1 van Samsung.

De iPad Air is vanaf volgende week vrijdag verkrijgbaar. Deze tablet is dunner, lichter en sneller dan zijn voorgangers. Het instapmodel kan alleen online via wifi, terwijl de duurdere versie (minimaal 599 euro) ook via 3G en 4G LTE online kan. De nieuwe versie van de iPad Mini met het verbeterde retina-beeldscherm moet in de loop van november in de winkel liggen.

Apple ziet zijn marktaandeel in de laatste maanden afnemen. Waar het vorig jaar zomer nog een aandeel van ruim zestig procent had, moest Apple in het tweede kwartaal genoegen nemen met 32,4 procent. Samsung, Google, Sony, Amazon en Lenovo zijn slechts enkele van de concurrenten die het marktaandeel van Apple wegsnoepen.

De in prijs verlaagde oudere modellen van de iPads lijken wel een slimme zet te zijn van Apple. "Consumenten vinden het nog altijd fijn om tegen een betaalbare prijs met onze producten te kunnen werken", zei topman Tim Cook tijdens de presentatie van Apple over de iPad 2.

De iPad 2 moet nu 379 euro kosten. De oudere versie van de iPad Mini blijft ook verkrijgbaar en daalt dertig dollar in prijs naar 289 euro voor het instapmodel. Zeker de prijs van de vorig jaar op de markt verschenen iPad Mini lijkt competitief geprijsd te zijn.