Britten willen kerncentrale bouwen

Groot-Brittannië heeft een principeakkoord gesloten met het Franse bedrijf Electricité de France (EDF) en een groep Chinese investeerders voor de bouw van een kerncentrale. Groot-Brittannië wil met de kerncentrale, de eerste nieuwe centrale sinds 1995, de energievoorziening veilig stellen, ondanks zorgen om de veiligheid van kernenergie.

Groot-Brittannië heeft te kampen met een dalende voorraad aardgas in de Noordzee en snel stijgende brandstofkosten. "Als de mensen thuis televisie willen kijken, thee willen kunnen zetten en gebruik willen kunnen maken van energie, dan moeten we deze investering doen", zei de Britse minister van energie Ed Davey. "De investering is van groot belang en zorgt ervoor dat we de lichten aan kunnen houden en dat de Britse industrie blijft draaien." De nieuwe kerncentrale moet verrijzen bij Hinkley Point, in het zuidwesten van Engeland, en moet in 2023 energie gaan opwekken.

Steeds meer Europese landen grijpen terug op kernenergie nu er steeds minder fossiele brandstoffen voorhanden zijn en de kosten daarvan oplopen.

Duitsland besloot twee jaar geleden om alle kerncentrales in 2022 te sluiten. Jarenlang werd geprotesteerd tegen kernenergie en daar kwam nog eens de kernramp in het Japanse Fukushima bij. Dat betekent echter wel dat er alternatieve energiebronnen moeten worden gezocht. Dat blijkt nu echter te kostbaar te zijn.