Plasterk wil afspraken maken met NSA

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wil afspraken maken met de Amerikaanse geheime dienst NSA over de afluisterpraktijken. De Nederlandse geheime dienst AIVD is hierover met de NSA in gesprek, laat een woordvoerder van de bewindsman maandag weten.

Plasterk reageert op het bericht dat de NSA vorig jaar in een maand tijd gegevens heeft onderschept over 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland. De NSA heeft geregistreerd naar welke nummers is gebeld, en in een onbekend aantal gevallen zijn de gesprekken afgeluisterd, meldde techwebsite Tweakers maandag.

"De Nederlandse regering heeft reeds eerder haar zorgen en verontrusting uitgesproken hierover", stelt de bewindsman. "Mede op aandringen van Nederland is een werkgroep in gang gezet op Europees niveau, om samen met de Amerikanen de feiten helder te krijgen. Die rapporteert binnenkort."

"Tegelijkertijd is de Nederlandse dienst al enige tijd met de NSA in gesprek om te kijken of er tot wederzijdse afspraken kan worden gekomen", aldus de verklaring.

De Tweede Kamer wil inmiddels opheldering en eist dat het kabinet voor volgende week maandagmiddag laat weten wat er waar is van de nieuwste onthullingen over de activiteiten van de NSA in Nederland.