Britse supermarkt publiceert voedselverspilling

Van al het voedsel in de schappen bij de Britse supermarktketen Tesco is in de eerste helft van dit jaar een kleine dertigduizend ton in de vuilnisemmer beland. Het ging niet alleen om producten die door de supermarkt werden weggegooid, maar ook door consumenten. Dat maakte Tesco maandag bekend.

Vooral voorgesneden sla verdween erg vaak in de vuilnisbak. Van alle sla werd bijna zeventig procent weggegooid, terwijl van het brood en andere producten uit de bakkerij ongeveer veertig procent niet werd opgegeten. Druiven gingen in een kwart van alle gevallen in de vuilniszak. Van de bananen was dat een vijfde.

In totaal gooiden Britse gezinnen volgens Tesco jaarlijks voor zevenhonderd pond (830 euro) aan voedsel weg. De supermarktketen is naar eigen zeggen de eerste die inzichtelijk maakt hoeveel voedingsmiddelen er onnodig bij het afval verdwijnen. Met het bekendmaken van de cijfers wil Tesco het verspillen van voedsel tegengaan.

"Wij willen consumenten helpen geld te besparen in plaats van het in de vuilnisbak te gooien", licht commercieel topman Matt Simister toe. "We hebben allemaal onze verantwoordelijkheid om voedselverspilling tegen te gaan. Kleine aanpassingen - zoals groente en fruit op de juiste manier bewaren - kunnen al een groot verschil maken."

Met het publiceren van de cijfers loopt Tesco voor op Nederland. Maar als het aan GroenLinks ligt, moeten ook alle Nederlandse supermarkten bekendmaken hoeveel voeding ze weggooien. Kamerlid Jesse Klaver diende daartoe vorige week nog een wetsvoorstel in.