Tabletmarkt groeit fors

De markt voor tablets zit dit jaar in de lift door het aanbod van goedkopere en kleinere tablets. Marktonderzoeksbureau Gartner rapporteert maandag dit kalenderjaar te rekenen op 184 miljoen verscheepte tablets. Dat zou een groei betekenen van 42,7 procent ten opzichte van vorig jaar.

Volgens het onderzoeksbureau zijn het vooral de tablets met een scherm van acht inch (twintig centimeter) of kleiner die populair zijn. Van de ruim 21 duizend ondervraagden had 47 procent zo'n apparaat. Het gaat dan bijvoorbeeld om de iPad Mini van Apple, de Samsung Galaxy Tab en de Kindle Fire van Amazon.

Voor het onderzoek heeft het bureau consumenten ondervraagd in Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Japan en de Verenigde Staten. Gartner heeft geen nieuwe cijfers bekendgemaakt over het marktaandeel van de verschillende fabrikanten.

Apple presenteert dinsdag mogelijk een nieuwe iPad en iPad Mini. Ook Nokia onthult wellicht dinsdag een eigen tablet, terwijl Microsoft vanaf dinsdag vernieuwde versies van zijn Surface-tablets op de markt brengt.