Cosmeticaslachtoffers blij met plannen Schippers

De Stichting Slachtoffers Cosmetische Artsen (SSCA) is buitengewoon blij met het besluit van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) om de regels voor cosmetische ingrepen aan te scherpen. Dat laat een woordvoerder maandag weten.

Schippers wil de leeftijdsgrens voor cosmetische ingrepen verhogen van 16 naar 18 jaar. Verder mogen alleen gediplomeerde artsen nog dergelijke ingrepen doen en moet er betere voorlichting komen. Zo wil de minister dat er op televisie waarschuwende teksten te zien zijn bij programma's over make-overs.

Slachtoffers van missers kregen tot nu toe geen eerlijk gesprek over de gevaren van een ingreep en de mogelijke gevolgen daarvan, stelt de stichting. Ook zouden mensen vaak zonder het te weten proefkonijn zijn. "Naar sommige rimpelvullers is bijvoorbeeld geen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dat is bizar", aldus de woordvoerder.

SSCA is ook blij dat de leeftijdsgrens omhoog gaat. Onder de naar schatting duizenden slachtoffers in Nederland zitten veel jongeren die al vroeg aan hun neus of borsten lieten sleutelen. "Ze weten vaak niet dat ze niet bij een plastisch chirurg zitten maar bij een cosmetisch arts. Daar bestaat onder jongeren nu te veel onduidelijkheid over."

De stichting was al langer met het ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in gesprek over scherpere regels. "Onze inzet is niet voor niets geweest. We waren er al jaren mee bezig", aldus de woordvoerder. Hoewel er nu maatregelen worden genomen, is dit pas de eerste stap. Zo zouden alle medicijnen die omgaan in de cosmetica-industrie moeten worden opgenomen worden in de medicijnwet.

Behalve de SSCA is ook de Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) ingenomen met Schippers' plannen, zo laat de vereniging in een verklaring weten. De maatregelen komen overeen met het keurmerk dat al eerder is ingevoerd bij de aangesloten klinieken.