Apple aan zet in tabletoorlog

Apple onthult dinsdagavond wellicht nieuwe iPads. Een dunnere iPad en een iPad Mini met een gedetailleerder scherm, mogelijk met vingerafdruksensor, worden het meest getipt. Het techbedrijf houdt later op de dag een presentatie in San Francisco.

Het marktaandeel van Apple op het gebied van tablets lag in het tweede kwartaal op 32,4 procent. Hiermee was het bedrijf nog altijd marktleider, maar het was een flinke daling ten opzichte van een jaar geleden. Toen was 60,3 procent van de wereldwijde tabletverkoop nog in handen van Apple.

In het tweede kwartaal verkocht Apple 14,6 miljoen iPads, een daling van veertien procent. Samsung zag zijn verkoop in diezelfde periode met 277 procent groeien naar 8,1 miljoen tablets. Lenovo kende met anderhalf miljoen verkochte tablets de grootste groei (313 procent).

Verschillende concurrenten doen op dit moment goede zaken door tablets en smartphones in verschillende formaten aan te bieden. Samsung heeft bijvoorbeeld de Galaxy Tab-tablets in vijf verschillende beeldschermformaten. Daarnaast heeft het Koreaanse techbedrijf de grote Galaxy Note-telefoons in twee formaten op de markt gebracht.

Bovendien zijn niet alle concurrerende producten zo duur als die van Apple. Amazon heeft twee formaten van de Kindle Fire, waarvan de goedkoopste minder dan 250 euro kost. De Google Nexus 7 is zelfs verkrijgbaar voor minder dan tweehonderd euro. De huidige iPad Mini kost op dit moment minimaal 335 euro.

Het is maar de vraag of de Amerikaanse techgigant iets aan zijn prijsstelling zal veranderen. Eind september bracht het bedrijf de goedkoper geachte iPhone 5C op de markt voor minimaal zeshonderd euro. Analisten hadden gerekend op een vraagprijs tussen de 350 en vierhonderd euro.

Geruchten op techweblogs en Amerikaanse media suggereren dat de nieuwe iPad de vormgeving krijgt van de iPad Mini. Dit zou betekenen dat het tablet dunner en lichter wordt en bovendien rondere zijkanten krijgt. Daarnaast wordt het tablet waarschijnlijk voorzien van een verbeterde camera en een 64 bit A7-processor.

De vernieuwde iPad Mini zou dezelfde processor krijgen. Naast een verbeterde camera wordt het kleinere tablet voorzien van een retinabeeldscherm. De iPhone 5 en nieuwe iPads beschikken al over dit type beeldscherm, waarop individuele pixels niet langer met het blote oog te zien zijn.

Mogelijk onthult Apple ook andere producten. Al tijden doen geruchten de ronde over een nieuwe versie van Apples televisiekastje Apple TV. Techweblog 9to5Mac houdt een slag om de arm. Het weblog denkt dat Apple op het laatste moment zijn plannen voor Apple TV heeft omgegooid omdat het product nog niet af is. Mogelijk worden ook nieuwe Macbooks geïntroduceerd, naast een update voor het besturingssysteem voor deze laptops.