He-Man-animator Lou Scheimer (84) overleden

Lou Scheimer is donderdag op 84-jarige leeftijd overleden. De animator richtte in 1962 Filmation Animation Studio op, het bedrijf dat onder meer de tekenfilmseries He-Man and the Masters of the Universe, Ghostbusters en The Archie Show produceerde. Zijn vrouw Mary Ann laat weten dat Scheimer is overleden aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson, meldt de Los Angeles Times.

Filmation maakte in 1972 samen met Bill Cosby de animatieserie Fat Albert and the Cosby Kids, de eerste cartoon waarin zwarte Amerikanen de hoofdrol speelden. Ook was het bedrijf verantwoordelijk voor de enige geanimeerde versie van Star Trek. Hierin waren twee seizoenen de acteurs uit de film, onder wie William Shatner en Leonard Nimoy, te horen. De serie leverde Scheimer een Emmy award op.

Volgens de Los Angeles Times was Filmation begin jaren tachtig het grootste animatiebedrijf van de Verenigde Staten, wat betreft aantal werknemers. Scheimer startte Filmation met vijfduizend dollar die hij leende van zijn schoonmoeder. In 1969 verkocht hij het bedrijf aan een kabelexploitant, twintig jaar later kwam het in Franse handen. Scheimer bleef directeur tot hij enkele jaren geleden met pensioen ging.