Federer heeft spijt dat hij met rugklachten speelde

Roger Federer denkt dat hij dit seizoen niet zuinig genoeg is geweest op zijn lichaam. Dat liet hij zondag weten in Basel, een dag voor de start van het ATP-toernooi in zijn thuisstad. De 32-jarige Zwitser speelde meerdere keren door met rugklachten.

Federer liep de blessure in maart op in Indian Wells tijdens een duel tegen Ivan Dodig. Hij won vervolgens nog van zijn landgenoot Stanislas Wawrinka, maar kreeg ervan langs van Rafael Nadal. "Achteraf gezien had ik daar niet moeten spelen. Dat waren fouten", vertelde Federer, die de weken erna niet kon trainen.

Ook in Hamburg en Gstaad had de zeventienvoudig grandslamwinnaar last van zijn rug. "Ik had op moeten geven in Hamburg en me moeten terugtrekken in Gstaad." Hij verloor bij die toernooien van respectievelijk Federico Delbonis en Daniel Brands. De huidige nummer acht van de wereld was dit jaar alleen in Halle de beste.

Door zijn matige resultaten moet Federer nog vol aan de bak om deelname aan de World Tour Finals af te dwingen. Een van zijn concurrenten voor een ticket is Wawrinka. "Ik ben blij als Stan zich kwalificeert. Als dat betekent dat ik er niet bij ben, maakt me dat echt niet uit. Het zou inhouden dat hij beter was dit jaar."

Federer denkt ondanks alle tegenslag niet aan stoppen. Hij wil nog meedoen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. "Dat is iets wat ik graag wil bereiken, maar dat betekent niet dat ik mijn loopbaan daar beëindig, of dat ik dat eerder of later doe."

"Zolang mijn lichaam en geest nog willen, ik wat ik doe leuk vind en ik succesvol ben, zal ik nog wel even doorgaan", vervolgde Federer. "Daar veranderen een moeilijke zes maanden niets aan."