'Fiscus krijgt geen vat op top drugswereld'

De Belastingdienst krijgt geen grip op de top van de Nederlandse softdrugswereld. Dat meldt RTL Nieuws zondag op basis van recherchedocumenten. Doordat de drugsbaronnen zich uitschrijven bij de gemeente slaagt de fiscus er niet om ze hun vermogen afhandig te maken.

Weliswaar worden elk jaar duizenden wietplantages opgerold, de grote jongens blijven vaak buiten schot. Omdat politie en justitie niet genoeg capaciteit hebben voor vervolging, wordt volgens de nieuwsrubriek geprobeerd hen aan te pakken via de fiscus.

De criminelen verdienen 'tientallen, zo niet honderden miljoenen per jaar met drugs en criminaliteit', zegt Wim Gerritsen van het Regionale Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) Zuid-West Nederland tegen RTL. "Dikke huizen, grote auto's, vette Porsches. Maar ze hebben ook hotels in het buitenland, dikke boten in de Middellandse Zee."

Door zich uit te schrijven bij de gemeente en te zeggen dat ze naar het buitenland vertrekken verdwijnen de criminelen in de anonimiteit. In werkelijkheid zouden ze vaak gewoon in Nederland blijven wonen en werken.

"Door deze fiscale anonimiteit is het zicht op het legaal inkomen en vermogen onzichtbaar voor de Nederlandse fiscus", zo zou de nationale recherche concluderen in een rapport uit mei 2012 over zogenoemde belastingnomaden. Landelijk bekende criminelen zouden de uitschrijftruc 'veelvuldig toepassen'.

De Belastingdienst zou in het rapport zijn opgeroepen om te kijken hoe de truc kan worden tegengegaan. Een woordvoerder van de dienst verklaart tegenover RTL dat dit onderzoek sinds begin dit jaar loopt, maar nog niet heeft geleid tot maatregelen.