FOK!toen: First Blood

Op 22 oktober 1982 verscheen de psychologische actiethriller First Blood van Ted Kotcheff voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen. First Blood was gebaseerd op het gelijknamige boek van David Morrell uit 1972 en had Sylvester Stallone in de rol van de Vietnamveteraan John James Rambo, die bij zijn terugkomst in Amerika merkt dat de aanwezigheid van Amerikaanse soldaten in zijn thuisland niet overal meer gewenst is.

First Blood poster

Het boek
First Blood was in 1972 het schrijversdebuut van David Morrell, die als professor Engels les gaf aan de universiteit van Iowa. Voor zijn verhaal liet Morrell zich inspireren door de verhalen die hij te horen kreeg van voormalige studenten die in Vietnam hadden gevochten. Voor de naam van de hoofdfiguur in zijn verhaal liet de schrijver zich inspireren door zijn vrouw die op zekere dag een kistje Rambo appels had gekocht. Daarnaast hadden ook de spannende oorlogsfilms met Audie Murphy invloed op de beginnende schrijver. In hetzelfde jaar als dat het boek was verschenen verkocht Morrell de filmrechten aan Columbia Pictures, die ze op hun beurt weer doorverkocht aan Warner Bros. Drie filmmaatschappijen en achttien scenario's later waren het Andrew G. Vajna en Mario Kassar die besloten om de film te gaan produceren.

First Blood
John James Rambo word geboren op 6 juli 1947 in Bowie, Arizona. Rambo had een normale jeugd, had veel vrienden en ging aan het einde van de zestiger jaren in dienst bij de Green Berets. Na zijn opleiding in Fort Bragg in North Carolina wordt rambo in het najaar van 1969 naar Vietnam gestuurd. In november 1971 wordt Rambo door Noord Vietnamese soldaten gevangengenomen wordt en in een krijgsgevangenenkamp opgesloten. De Amerikaanse soldaat wordt daar ook met enige regelmaat gemarteld. In mei 1972 weet Rambo te ontsnappen en keert terug naar zijn eenheid. Op 17 september 1974 word Rambo eervol ontslagen uit het leger en keert terug naar Amerika. Hij merkt echter al snel dat veel Amerikaanse burgers een hekel hadden gekregen aan veteranen die in Vietnam hadden gevochten. De oorlog in Vietnam mocht dan voorbij zijn, door zijn posttraumatische stressstoornis kon Rambo geen afstand nemen van de gruwelijke nachtmerries.


Rambo: They drew first blood, not me!

First Blood Intro

Het verhaal van de film begint als John Rambo een bezoekje wil brengen aan zijn oude vriend Delmar Berry. Berry blijkt te zijn overleden aan de gevolgen van kanker, veroorzaakt door blootstelling aan Agent Orange in Vietnam. Rambo is nu de laatste overlevende van zijn eenheid uit de oorlog en weet niet goed wat het met deze situatie aanmoet. Als John Rambo bij het stadje Hope in Washington aankomt duurt het niet al te lang voordat de voormalige soldaat, met zijn legerjack en zijn lange haar, de aandacht trekt van de lompe arrogante sheriff Will Teasle (Brian Dennehy). Teasle denkt dat Rambo een armzalige zwerver is en brengt hem naar de rand van de stad met zijn auto.

First Blood 1

Als Teasle vervolgens ziet dat Rambo terug wil keren naar zijn stad besluit hij om de veteraan aan te houden. Aangekomen op het politiebureau wordt Rambo door Art Galt (Jack Starrett) en een tweetal andere agenten getreiterd. Als de mannen dan een poging doen om Rambo te scheren krijgt de Vietnamveteraan flashbacks van de folteringen tijdens de oorlog, mept de agenten neer en gaat er vandoor op een motorfiets. Teasle zet al zijn manschappen in om de voormalige soldaat te pakken te krijgen en geeft daarmee de aftrap voor een dodelijk kat-en-muisspel tussen de ervaren Vietnamveteraan en de niet al te snuggere sterke arm der wet.

Trautman: You want a war you can't win?
Teasle: Are you telling me that 200 men against your boy is a no-win situation for us?
Trautman: You send that many, don't forget one thing.
Teasle: What?
Trautman: Plenty of body bags.

Auw

De productie van de film
Kort nadat het boek in 1972 was verschenen had Columbia Pictures de filmrechten van First Blood gekocht en ook al snel weer doorverkocht aan Warner Bros. Ted Kotcheff kreeg het project aangeboden en had uit een enorme stapel scripts het scenario van Michael Kozoll en William Sackheim gekozen. Warner vond echter dat het nog te kort geleden was dat de Vietnamoorlog was afgelopen en dacht dat de film zodoende toch geen hit zou gaan worden. Pas toen Andrew G. Vajna en Mario Kassar de filmrechten hadden gekocht, kwam ook Kotcheff weer in beeld voor de regie van de film. Kotcheff stuurde het script vervolgens naar Sylvester Stallone, die al na een weekend liet weten beschikbaar te zijn voor deze rolprent.

Sylvester Stallone was niet de eerste acteur die men in gedachten had voor de rol van John J. Rambo. Zo had men de rol ook aangeboden aan Clint Eastwood, Al Pacino, Robert De Niro, Paul Newman, Steve McQueen, Nick Nolte, John Travolta, Dustin Hoffman, Ryan O'Neal, James Garner en Kris Kristofferson, maar geen van deze acteurs had oren naar de rol. Steve McQueen had ook wel interesse in de rol maar de studio vond hem toch te oud voor de rol van een Vietnamveteraan. Ook het zoeken naar de juiste acteur voor de rol van sheriff Teasle had nogal wat voeten in aarde. Zo wezen zowel Gene Hackman als Robert Duvall de rol af.

Mede door het succes van de film Rocky kreeg Stallone de kans om het scenario voor de film te herschrijven en zo het personage van John Rambo een stuk sympathieker te maken. In het boek van Morrell vallen de doden bij bosjes en ook in het script van Kozoll en Sackheim joeg Rambo zestien tegenstanders over de kling. Ook bleef Rambo, in tegenstelling tot in het boek, aan het einde van het verhaal in leven. Er werd wel een alternatief einde gefilmd waarbij Rambo zelfmoord pleegt met het pistool van Trautman, maar na een aantal proefvoorstellingen besloot men dat dit een te deprimerende finale van de spetterende film was.


First Blood was niet zomaar een actiefilm. De film hield de Amerikaanse maatschappij een spiegel voor en liet hen zien hoe schandalig er was omgegaan met mensen die in opdracht van hun land in Vietnam hun leven op het spel hadden gezet. Sheriff Teasle was trouwens een onderscheiden Oorlogsveteraan - let maar eens goed op bij het fragment in het politiebureau. Achter de desk van Teasle zien we onder meer een 'Purple Heart' en een 'Silver Star' ingelijst hangen - en keek zodoende ook vanuit die positie neer op het in zijn ogen ongewassen en ongeschoren stuk tuig dat uit Vietnam was teruggekeerd. Helaas voor Teasle was hij de meeste ervaring uit zijn oorlog alweer vergeten en moest het onderspit delven tegen de jongere veteraan in het gebeuren.

First Blood 2

De ontvangst van First Blood
Toen First Blood vanaf 22 oktober in de bioscopen te zien was de film meteen een groot succes. De film had in het openingsweekend een opbrengst van dik 6,5 miljoen dollar en zou uiteindelijk wereldwijd zo'n 125 miljoen dollar opleveren. Een prima resultaat voor een film die met een budget van 17 miljoen dollar werd gemaakt. In de pers ontving First Blood nogal uiteenlopende reacties. Zo meenden sommige critici elitair te moeten zijn en te moeten melden hoe ongeloofwaardig ze de film wel niet vonden, alsof ze dachten dat de rest van de kijkers niet in de gaten hadden dat ze naar een bioscoopfilm zaten te kijken. Toch waren er ook genoeg journalisten die de film wel wisten te waarderen.

Een veelgelezen commentaar op de film was dat First Blood extreem gewelddadig zou zijn. Dat is curieus aangezien er in de hele film slechts 1 slachtoffer te betreuren valt en in dat geval was het ook nog een enorme hufter die zijn lot verdient had. Sylvester Stallone zou bij de opnames van First Blood ook de nodige verwondingen oplopen. Zo werd Stallone meerdere keren door ratten gebeten, wat hem de nodige tetanusinjecties op zou leveren. Bij het fragment, waarbij we de acteur via een aantal dikke takken van een boom naar beneden zien vallen, brak Stallone één van zijn ribben. Stallone zou later wel zeggen dat het pijnlijk schreeuwen op dat moment een stuk natuurlijker overkwam, er kwam namelijk geen acteren aan te pas.

Daarnaast zou Stallone bij een opname de neus van een stuntman breken. De beste man is later in de film dan ook te herkennen aan het verband om zijn reukorgaan. Ook Brian Dennehy stond erop om zijn eigen stunts te doen. Bij het fragment waarbij hij door het glazen dak van het politiebureau heen valt kneusde de acteur dan ook een aantal ribben.

First Blood 3

Deleted scenes
In 1983 was First Blood op de Canadese televisie te zien. Gelukkig was er iemand zo ontzettend slim om die film op dat moment op video op te nemen, aangezien dit een versie was, waarin we een aantal scènes tegenkwamen die later uit First Blood geknipt zouden worden. Kijk hieronder voor een mooi overzicht van al die fragmenten.

Om het verhaal af te sluiten, de mening van Sylvester Stallone over deze klassieker uit 1982; “I think First Blood is the best action film I’ve ever done.