Alpe d'Huzes haalt drie miljoen minder op

De Alpe d'Huzes heeft dit jaar 29 miljoen euro opgebracht, drie miljoen euro minder dan vorig jaar. De organisatie van het fietsevenement tegen kanker spreekt zondagmiddag desondanks van een 'fantastisch resultaat'. Alpe d'Huzes raakte in augustus, twee maanden na het evenement om fondsen te werven, in opspraak vanwege declaraties.

Het eindbedrag van de actie, waarbij in juni bijna achttduizend mensen tot wel zes keer de Alpe d'Huez beklommen, werd zondag bekendgemaakt in Amsterdam. De teller bleef uiteindelijk steken op 29.096.036,87 euro. Dit bedrag werd overhandigd aan KWF Kankerbestrijding, dat het geld in een apart fonds beheert.

Voorzitter van Alpe d'Huzes Johan van der Waal is tevreden. "Dit is een fantastisch resultaat in een periode waarin het economisch gezien wat minder gaat." Ook zei hij dat de organisatie zich 'zonder belangenverstrengelingen en volledig antistrijkstok' wil inzetten voor de strijd tegen kanker.

In augustus ontstond ophef toen bleek dat Alpe d'Huzes-oprichter Coen van Veenendaal in 2011 via een bv ruim 160 duizend euro had gedeclareerd. De organisatie laat zich echter voorstaan op haar antistrijkstokbeleid, waarbij niemand wordt betaald. De afgelopen jaren werd meer dan honderd miljoen euro opgehaald.

In de nasleep van de ophef over Alpe d'Huzes haalde KWF Kankerbestrijding bij zijn jaarlijkse collecte vijftien procent minder geld op.