FOK!filmtips v/d dag: Beverly Hills Cop 1 & 2

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Beverly Hills Cop
Disturbing the peace? I got thrown out of a window!
What's the fuckin' charge for getting pushed out of a moving car, huh? Jaywalking?

Vandaag hebben we weer een fraaie dubbele FOK!filmtip van de Dag voor jullie in petto. Op Veronica zijn vanavond namelijk twee aangename films met Eddie Murphy uit de tachtiger jaren te zien. Om 20.30 uur begint de avond met Beverly Hills Cop uit 1984. Eddie Murphy is Axel Foley, een politieagent uit Detroit, die constant in conflict is met zijn superieuren, omdat hij zaken op zijn eigen manier regelt in plaats van volgens het boekje te werken. Als Foley's beste vriend wordt vermoord gaat hij in zijn rammelende oude auto naar beverly Hills om de moordenaars te pakken te krijgen. Uiteraard gaat dat niet zonder slag of stoot.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 3 april 1985
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 3 april 1985

Beverly Hills Cop was een aangename film van regisseur Martin Brest, die we zeker tot het betere werk van Murphy mogen rekenen. Toch was Eddie Murphy niet de eerste keuze voor de rol van Axel Foley. Zo had de studio de rol ook al aangeboden aan Sylvester Stallone en Mickey Rourke, die beiden geen interesse voor de film hadden. Stallone zou wel inspiratie opdoen voor zijn film Cobra. Ook Al Pacino and James Caan kregen de rol aangeboden maar hadden er geen tijd voor. Ook kende de film een sterke soundtrack met liedjes van Vanity 6, Shalamar, Patti Labelle en natuurlijk het wereldberoemde 'Axel F' van Harold Faltermeyer. Een lekkere jaren tachtig film met Eddie Murphy,  Judge Reinhold, John Ashton, Lisa Eilbacher en Ronny Cox in de belangrijkste rollen

Beverly Hills Cop II 1

Om 22.35 uur gaan we op Veronica verder met Beverly Hills Cop II uit 1987, waarin Axel Foley wederom zijn geliefde Detroit moet verlaten, om in Beverly Hills de strijd aan te gaan met een bende criminelen, die met hun zogenaamde 'Alphabet Crimes' allerlei zwaarbewaakte objecten overvallen. Samen met rechercheur Rosewood en sergeant Taggart gaat hij de explosieve strijd weer aan met het tuig.

Uit de Leeuwarder Courant van 18 september 1987
Uit de Leeuwarder Courant van 18 september 1987

Oorspronkelijk wou men een tv-serie maken na de eerste film, maar Murphy wilde niet terugkeren naar de televisie en zo verscheen er een tweede speelfilm. Met Tony Scott op de regiestoel was men verzekerd van een explosieve actiefilm, met zo mogelijk nog meer actie en vermaak dan in het vorige deel van de reeks films. Regisseur Tony Scott zou de film omschrijven als een kruising van Beverly Hills Cop en 48 Hrs. Let ook even op het rolletje van The Pointer Sisters. Veel kijkplezier.

Beverly Hills Cop II

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!