FOK!filmblik: Bat*21 (1988)

In het FOK!filmblik van vandaag treffen we een film aan die op 21 oktober 1988 voor het eerst in de bioscoop te zien was. Bat*21 was een spannende oorlogsfilm van regisseur Peter Markle, met Gene Hackman en Danny Glover in de hoofdrol.

Bat 21

Bat*21 speelt zich af tijdens de oorlog in Vietnam. Luitenant Colonel Iceal Hambleton (Hackman) komt, nadat zijn vliegtuig is neergehaald, in vijandig gebied terecht. Hambleton heeft veel kennis en is daarom te waardevol om in de handen van de Vietcong te vallen. De enige die hem kan helpen is Kapitein Bartholomew 'Bird-Dog' Clark (Danny Glover), de piloot van een verkenningsvliegtuigje die hem vanuit de lucht begeleidt. Nadat een reddingspoging is mislukt moet Hambleton zijn positie verlaten en gebruikt golftermen om aan te geven waar hij op dat moment is. Wat volgt is een race tegen de klok om de Amerikaanse patrouilleboten te bereiken.

Bat 21 1

Bat*21 was gebaseerd op het boek BAT-21 van William C. Anderson, die eveneens het scenario voor deze film zou leveren. Het boek was op zijn beurt weer gebaseerd op een waar gebeurde reddingsoperatie die in april 1972 plaatsvond en die als één van de duurste reddingsoperaties tijdens de Vietnamoorlog kan worden bekeken.

Bat 21 2