Boek over dood grensrechter uit de schappen

Een boek over de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen dat deze week werd gepresenteerd wordt morgenochtend uit de schappen gehaald. De uitgever erkent dat de namen van de minderjarige verdachten niet in het boek hadden moeten staan, zegt hun advocaat Vincent van der Velde vrijdag.

Het boek met de titel Wat een kutvoetbal hè van auteur Maarten Bax werd woensdag gepresenteerd. "Het lukte ons vandaag een exemplaar te bemachtigen. Toen zagen we tot onze verbazing dat de namen van onze cliënten er voluit in staan", zegt Van der Velde.

Dat de namen voluit zijn geschreven, is volgens de advocaat laakbaar omdat het proces nog loopt en omdat het om minderjarigen gaat. "We hebben direct contact opgenomen met de uitgever. In eerste instantie wilde die de boeken niet terughalen. Daarom dreigden we aanstaande maandag een kort geding aan te spannen. Vanavond kregen we te horen dat de boeken worden teruggehaald."

De boeken worden vervangen door exemplaren waar de namen van de verdachten niet in staan. Nieuwenhuizen werd op 2 december belaagd door spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten tijdens een wedstrijd tegen Buitenboys in Almere. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen. In de zaak worden vijf jongens van rond de 16 jaar en een destijds 50-jarige man verdacht.