Late abortus om handicap beter mogelijk in België

Nederlandse vrouwen die langer dan 24 weken zwanger zijn van een zwaar gehandicapt kind en een abortus willen, wijken daarvoor uit naar België. De Nederlandse Gynaecologen Vereniging (NVOG) wil een einde maken aan de Nederlandse limiet van 24 weken. Dat schrijft de club in een brief aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), meldt tv-programma Brandpunt.

In België is abortus legaal tot de geboorte als de zwangerschap een gevaar vormt voor de zwangere vrouw of als het kind zwaar gehandicapt is. In Nederland is abortus na 24 weken verboden.

De Nederlandse gynaecologen willen een wet om late abortussen mogelijk te maken bij zwaar gehandicapten foetussen. Daarbij wil de NVOG dat artsen die een dergelijke abortus wel uitvoeren niet meer voor een commissie en justitie moeten verschijnen.

Hoeveel Nederlandse vrouwen uitwijken naar België voor een late abortus is niet bekend. Uit gegevens van twee ziekenhuizen in Leuven en Antwerpen blijkt dat in vijf jaar tijd zeventien Nederlandse vrouwen na 24 weken een abortus liet uitvoeren.