Paardenman (72) bestraft voor betasten meisjes

Een 72-jarige heeft vrijdag tien dagen cel opgelegd gekregen omdat hij meisjes van 11 of 12 jaar die op zijn terrein in Oldebroek kwamen paardrijden jarenlang bij omhelzingen of tijdens stoeipartijen in de billen kneep of bij de borsten pakte. Hij deed dit volgens de rechtbank in Zutphen op 'geniepige wijze'.

De man deed alsof hij de meisjes steeds toevallig op intieme plaatsen aanraakte, maar dat neemt het ontuchtige karakter van zijn handelingen volgens de rechtbank niet weg. De vijf slachtoffers verklaarden dat de man steeds wilde knuffelen als zijn dochter of vrouw niet in de buurt waren. Hij zou de meisjes regelmatig hebben klemgezet tegen een paard om ze te betasten.

Justitie had vijf maanden cel geëist, maar omdat de verdachte een autistische stoornis heeft is hij volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar. Ook weegt de rechtbank mee dat de zaak verregaande consequenties voor zijn sociale leven heeft gehad. Daarom is maar tien dagen cel opgelegd. Daarnaast kreeg de man honderd uur werkstraf.

Justitie had ook gevraagd de man vijfduizend euro te laten storten in een fonds voor slachtoffers, maar dat zou volgens de rechtbank vergaande gevolgen hebben voor de man, die het niet ruim heeft. Daarom hoeft hij alleen de slachtoffers een schadevergoeding te betalen aan twee slachtoffers; de een krijgt 600 euro en de ander 530.