Saudi's weigeren zetel Veiligheidsraad

Saudi-Arabië heeft vrijdag geweigerd zijn roulerende zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in te nemen. Volgens het Arabische land is de Veiligheidsraad niet in staat oorlogen te beëindigen of conflicten op te lossen.

"Het koninkrijk (Saudi-Arabië) ziet dat de methodes en mechanismes en de dubbele standaard van de Veiligheidsraad voorkomen dat de raad echt de verantwoordelijkheid voor wereldvrede kan dragen", verklaarde het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het staatspersbureau SPA.

Het land wil pas zitting nemen in de raad als er hervormingen zijn doorgevoerd, maar heeft niet duidelijk gemaakt wat die hervormingen zouden moeten behelzen.

De Veiligheidsraad heeft zich verdeeld getoond over de burgeroorlog in Syrië, waar Westerse landen aandrongen op scherpere sancties tegen president Bashar al-Assad en Rusland resoluties van de strekking tegenhield.

Saudi-Arabië steunt de rebellen in Syrië.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China hebben een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad en vetorecht. Andere landen rouleren als lid.

Saudi-Arabië weigert zetel in Veiligheidsraad
Saudi-Arabië weigert zetel in Veiligheidsraad (Foto: ANP)