UWV: banengroei detail- en groothandel op komst

De komende vijf jaar neemt het aantal banen in de detailhandel en de groothandel met tienduizenden toe. Die verwachting spreekt het UWV vrijdag uit, na onderzoek in samenwerking met het Kenniscentrum Handel.

In de detailhandel komen er tot 2018 naar verwachting dertienduizend banen bij, boven op de 780 duizend mensen die nu in de sector werken. Het aantal vacatures stijgt naar verwachting met twintigduizend tot 140 duizend.

De groei van het aantal banen komt volgens het UWV onder meer doordat er nieuwe functies ontstaan door de opkomst van webwinkelen. Hierdoor komt er meer behoefte aan bijvoorbeeld transportmedewerkers en inpakkers.

In de detailhandel zijn door de opkomst van webwinkelen dan ook voor goede perspectieven voor lager opgeleiden, denkt het UWV. Dat komt daarnaast ook door de vergrijzing, waardoor vacatures ontstaan voor mbo'ers en wajongers. Voor het middenkader zijn er juist steeds minder vacatures. Dat komt doordat van managers in de detailhandel steeds meer gevraagd, zoals ict-vaardigheden en gastheerschap.

In de groothandel neemt het aantal banen volgens het UWV met twintigduizend toe tot en met 2018, tot in totaal een half miljoen. Het aantal vacatures stijgt van 43 duizend nu naar 54 duizend in 2018, zo verwacht het UWV.

De groothandel heeft nu en de komende jaren te maken met veranderingen in de bedrijfsvoering, constateert het UWV. Zo worden processen gecentraliseerd, neemt het aantal vestigingen af en worden de openingstijden verlengd.

Groothandelsbedrijven gaan mede hierdoor de komende jaren meer taken uitbesteden, verwacht het UWV. De taken die werknemers moeten gaan uitvoeren worden complexer, is de verwachting. Nu al heeft vijftig procent van de medewerkers een hbo-opleiding of hoger. De behoefte aan middenkader neemt de komende jaren verder af.