Amerikaanse beurzen overwegend positief

De stemming op de Amerikaanse aandelenmarkten was donderdag, de dag nadat in Washington een akkoord werd gesloten dat voorlopig een einde maakte aan het gesteggel over de overheidsfinanciën, overwegend licht positief. Een flink koersverlies voor IBM trok de toonaangevende Dow-Jonesindex echter kopje onder.

De Dow stond tijdens de middaghandel 0,3 procent lager op 15.322 punten. De bredere S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq gingen allebei 0,3 procent omhoog, tot respectievelijk 1727 en 3851 punten. De S&P 500 stond daarbij op de hoogste stand in bijna een maand.

IBM kwam woensdagavond met teleurstellende kwartaalcijfers. De omzet daalde in het derde kwartaal sterker dan analisten hadden voorzien. Het technologiebedrijf werd daarvoor gestraft met een koersverlies van bijna 6,5 procent. De cijfers van eBay vielen evenmin in goede aarde. Het internetveilingbedrijf werd 3,8 procent minder waard.

De bank Goldman Sachs daalde 2,6 procent in waarde, ondanks een winst die de gemiddelde verwachting overtrof. Ook de dividendverhoging die Goldman Sachs zijn aandeelhouders in het vooruitzicht stelde, kon beleggers er niet toe zetten het aandeel te kopen.

Verizon kwam met kwartaalcijfers die beleggers wel konden bekoren. De winst nam met bijna een derde toe, mede dankzij een aanhoudend sterke vraag bij de klanten van het telecombedrijf. Het aandeel werd 3,2 procent hoger gezet.