Memoires Willem Oltmans gratis online

De eerste 31 delen van de memoires van Willem Oltmans zijn vanaf donderdag gratis online te lezen. Dat hebben het bestuur van de Willem Oltmans Stichting en de directie van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) donderdag bekendgemaakt.

De stichting werkt al jaren aan de voltooiing van de memoires, die in ongeveer totaal 75 delen tellen. Oltmans heeft tot zijn dood in 2004 dagboeken bijgehouden, die hij bewerkte tot memoires. In de memoires staan onder meer brieven naar bekende Nederlanders en staan vol met Oltmans gevreesde en geprezen ongezouten mening. Oltmans werd 79 jaar.

De eerste 31 delen van de gedigitaliseerde memoires van Oltmans zijn te bekijken via de website van DBNL. De bedoeling is de resterende delen van de memoires van de querulant de komende jaren toe te voegen, evenals zijn andere werk. De originele dagboeken liggen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Oltmans had contact had met allerlei vooraanstaande mensen in de politiek, wetenschap, journalistiek, cultuur. Onder meer de dekolonisatie in Azië en Afrika had zijn interesse. Oltmans had contacten in het Witte Huis over het afstaan van Nieuw-Guinea door Nederland aan Indonesië en probeerde te bemiddelen tussen beide partijen. Ook interviewde hij de leden van de Academie van Wetenschappen van de Sovjet-Unie. Verder was hij betrokken bij de Club van Rome.