Senaat VS keurt verhogen schuldenplafond goed

De Amerikaanse Senaat heeft woensdag (lokale tijd) ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond, de limiet op de Amerikaanse staatsschuld. Het voorstel wordt nu doorgestuurd naar het Huis van Afgevaardigden, waarin de Republikeinen de meerderheid hebben.

Er was in het door de Democraten gedomineerde Senaat een ruime meerderheid voor het akkoord, met 81 stemmen voor en 18 tegen. Dat houdt in dat er veel Republikeinen hebben ingestemd.

De Republikeinse voorzitter van het Huis, John Boehner, gaf eerder op de avond aan dat hij zijn verzet zou staken. Hij riep partijgenoten op zijn voorbeeld te volgen en in te stemmen met het akkoord dat leiders in de Senaat van beide partijen eerder op de dag hadden bereikt.

Met het akkoord wordt de kwestie een paar maanden opgeschoven. Het voorstel voorziet in verhoging van het schuldenplafond tot 7 februari 2014. De geldkraan voor de federale overheid blijft tot 15 januari open. De honderdduizenden ambtenaren die sinds 1 oktober thuiszitten doordat de overheid zonder geld zat, kunnen weer aan het werk als het Huis zijn goedkeuring geeft, wat wel de verwachting is.

De Amerikaanse president Barack Obama liet weten dat hij het wetvoorstel zal ondertekenen ,,zodra het op mijn bureau ligt." Dat zei hij woensdag (lokale tijd) nadat de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond. Obama moet eerst de stemming in het Huis van Afgevaardigden afwachten.

Senaat VS keurt verhogen schuldenplafond goed
Senaat VS keurt verhogen schuldenplafond goed (Foto: ANP)