Financieringsdeal Amerikaanse overheid rond

Er is een deal tussen de Democraten en de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat. Dat heeft Democratische leider in de Amerikaanse Senaat Harry Reid woensdag gezegd. Hij bedankte zijn Republikeinse evenknie Mitch McConnell voor de samenwerking. De Amerikaanse president Barack Obama is blij met de deal waarmee een einde komt aan de shutdown van de overheid, liet het Witte Huis in een verklaring weten.

Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden moet nog over het voorstel stemmen. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner heeft laten weten dat het Huis de stemming over de deal niet zal blokkeren. Ook de conservatieve Republikeinse senator Ted Cruz, favoriet bij de aartsconservatieve Tea Party, zei een stemming over de deal niet te zullen vertragen.

De overeenkomst moet voorkomen dat de Amerikaanse overheid geen geld meer kan lenen en er niet meer kan worden voldaan aan alle betalingsverplichtingen. Als er wordt ingestemd met de deal dan betekent dat dat de shutdown wordt beëindigd en de overheid tot 15 januari weer wordt gefinancierd. Het schuldenplafond wordt dan verhoogd tot 7 februari. Als niet wordt ingestemd met de deal, dan kan de overheid geen geld meer lenen. Ze is dan voor al haar betalingsverplichtingen afhankelijk wat er aan belastingen binnenkomt en het geld dat het ministerie van financiën nog in kas heeft.